A chile con carne (chili hússal), vagy ahogy az Egyesült Államokban egyszerűbben hívják: “chili” egy mexikói eredetű tex-mex étel és számtalan variációja létezik.Megtaláltam az eddigi legjobbat.

A chili con carne mindig is kedvenc ételeim között volt, de éveken át nem találtam rá az igazán jó receptre. Próbálkoztam mindenféle fűszerkeverékkel, bosszankodtam Jamie Oliver chile con carne-nak nevezett paradicsomos babján, mígnem Robb Walsh tex-mex szakácskönyvében rá nem leltem az általa gyűjtött egyik rusztikus chili receptre, ami minden várakozásomat felülmúlta. Egyszerű és talán pont ettől ennyire jó.

A recept Jorge Cortes-től San Antonio-ból származik, aki megosztotta Robb Walsh-sal, és így velünk is, ezt a fantasztikus ételt.

A lényeg, hogy a chile paprika húsa adja az étel levét, szaftját (nem a paradicsom). 

A paradicsom és bab csak két opcionális hozzávaló. A paradicsom északi találmány, az Államok északi részén kezdték el beletenni, ezt gyorsan felejtsük is el.

A bab laktatósabbá teszi a chilit, de jelen esetben erre sem lesz szükségünk.

Amire viszont igen,- és sajnos nem szerezhető be akármelyik sarki kisboltban -, az ancho paprika.

Az ancho, a poblano paprika szárított változata és a “chile szentháromság” tagja, a mulato-val és a pasilla-val együtt.

Szerencsére már Magyarországon is beszerezhető. De ezen kívül alig van szükség néhány hozzávalóra.

1/4 csésze/cup azaz 60 ml olaj

0,5 kg magas hátszín felcsíkozva

1 nagy hagyma apróra kockázva

3 fokhagyma gerezd felaprítva

1 teáskanál liszt

1 teáskanál őrölt római kömény

2 babérlevél

1 teáskanál őrölt fekete bors

1 teáskanál só

2 ancho chile 

Urizálóbb recepteknél gyakran forró vízbe áztatják az ancho-t, majd pürésítik turmixgépben, de ennél a rusztikus receptnél még erre sem lesz szükség, jócskán egyszerűsítve a dolgunkat. Az ancho a legkevésbé csípős chile paprika, szinte alig érezhetően csíp, de ha még ezt is soknak tartjuk, akkor távolítsuk el a magokat.

Vegyünk elő egy kicsit mélyebb serpenyőt, öntött vas edényt, de egy lábas is megteszi.

Forrósítsuk fel az olajat, majd tegyünk bele a csíkokra vágott hátszínt, és 5-10 perc alatt jól barnítsuk meg, egész addig, míg az összes húslé el nem párolog. Jöhet bele a hagyma, amit 5 percig sütünk a hússal.

Hozzáadjuk a fokhagymát, lisztet, római köményt, babérlevelet, borsot és a sót. További két percig, sűrűn kevergetve pirítjuk, majd felöntjük fél liter vízzel, beledobjuk a két ancho-t és lefedjük.

Addig főzzük, míg az ancho-k teljesen fel nem oldódnak. (Ha nem volt teljesen kiszárítva az ancho, akkor elképzelhető, hogy pár héjdarab visszamarad, ezt tálalás előtt eltávolíthatjuk.)

Amikor már nem találjuk a paprikákat a szaftban, akkor el is készültünk. Egy jó leveses pörköltnek kell kinéznie.

Legfinomabb, ha a tányér aljára tortilla chips-et szórunk és erre merjük a kész chilit, de uram bocsá’ kenyérrel is ehetjük.

forrás: gasztrobakancslista.blog.hu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.