Nézzük át közösen milyen népszokások kapcsolódnak a mai naphoz

  • Tavasz ígérete és a téli búcsúztatás: Márciusban, ahogy a hónap közeledik a végéhez, már érezhetően kifelé megyünk a télből. Tamás napja jelzi a tavasz közeledtét, még akkor is, ha néha még fennmarad a téli hideg ellenállása. Hazánkban a március gyakran a télutó és a tavaszelő küzdelmében zajlik, de Tamás mégis hozza a tavaszt, vagy legalább annak ígéretét.
  • Szerelemjóslás és népi babonák: Tamás napja nemcsak a természet megújulásának ideje, hanem a szerelemjóslásé is. Régi hagyomány szerint, ha egy lány azt akarja tudni, merről jön a jövendőbeli vőlegénye, akkor érdemes Szent Tamás éjjelén meglátogatnia a kaput. Ha az erősebb kutyaugatást arra hallja, amerre zörgött, akkor onnan várhatja a jövendőbelijét.
  • Aquinói Szent Tamás és a keresztény hagyomány: 1274 március 7-én hunyt el Aquinói Szent Tamás, a középkori skolasztikus filozófia egyik legnagyobb képviselője. Bár a népi hagyományok és a szokások mögött sokszor évszázados babonák és hiedelmek húzódnak, a katolikus vallásban ez a nap az emlékének megünneplését is jelenti.
  • A “Tamás” név és annak jelentése: A névnapok fontos részét képezik a magyar kultúrának, és minden névnapnak megvan a maga sajátos jelentése. A “Tamás” név napjának közismert mondása, miszerint “Ami másé, nem Tamásé”, arra utal, hogy amit valaki kölcsön vesz, vagy ellop, az nem az övé, és ezzel a babonával a tulajdon védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.