Nizza Franciaország ötödik legnagyobb városa, továbbá itt található Franciaország harmadik legnagyobb repülőtere. A város fontos szerepet játszott a nizzai szerződés helyszíneként az Európai Unió létrejöttében.

A Földközi-tenger partján található félúton Marseille és Genova között, a Francia Riviérán, közel Monacóhoz.

Területén már 400 000 évvel ezelőtt éltek “emberek”.

A város alapítása a Marseille környékén gyorsan szaporodó görög telepeseknek köszönhető Kr. e. 400 környékén.

Napóleon innen indította csapatait Piemont meghódítására.

A város kedvező éghajlatának köszönhetően az angol arisztokrácia kedvelt üdülőhelyévé vált, olyannyira, hogy 1851-ben Alexandre Dumas így vallott: „Nizza alapvetően egy angol város, ahol azért olykor egy-egy honfitársunkkal is találkozhatunk”. Az angolok mellett hamarosan az európai arisztokrácia, az orosz cár és Viktória brit királynő kedvelt üdülő és téli tartózkodási helyévé vált.

A háború után jelentős fejlődés következett be, amely a helyi gazdaság erősítésére és a turizmus újjáélesztésére alapozódott.

A népesség ugrásszerűen megnőtt és 1975 óta stagnál: 340 000 és 350 000 fő között. A kedvező éghajlat miatt jelentős számban települnek ide nyugdíjasok.

A város gazdasági szerkezete is átalakult az elmúlt évtizedekben. Az építő- és szolgáltatóipar a legjelentősebb ipari ágazatok a városban.

A karneváli király először 1873. február 23-án érkezett a városba, ez volt a Nizzai karnevál születésnapja. A karneváli király érkezése egyben a nyitánya a tél végén tartott kéthetes ünnepségnek. Az első virágcsatát – Bataille de Fleurs – 1876-ban tartották az Angol sétányon. A virágcsata mára inkább virágparádévá alakult. A karnevál évente változó témát dolgoz fel és ezt mutatja be a 15-20 kocsiból és 150 óriás bábból álló menet. A díszítéshez használt számos virág közül a minoza, gerbera, liliom dominál.  A eseményt meglátogatók száma eléri az 1.2 milliót.

A Nizzai Grófságot véglegesen 1860-ban annektálta Franciaország, innen datálódik a kulturális különállás igényének megfogalmazása.

Nizzában született 1807-ben Giuseppe Garibaldi olasz szabadsághős, itt halt meg Albert Reiß (1870–1940) német operaénekes, Tina Turner egyik háza itt található, itt született és lett eltemetve Jules Bianchi autóversenyző.

 A város és térsége az A8-as autópályán érhető el.

Nice: Live

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.