Montpellier nagyváros Franciaországban, Languedoc-Roussillon régió központja, Hérault megyében.

A Földközi-tenger partjának közelében, a Languedoc dombvidékre épült nagyváros fontos gazdasági és tudományos központ, több mint hat évszázados orvostudományi egyeteme világhírű, Rabelais is a diákja volt. A Montpellier-ben folyó orvosi és gyógyszerkutatások országos jelentőségűek. A dombvidéken fekvő város bortermelő vidék központja.

A város légvonalban alig 10 km-re van a tengerparttól. A part előtt keskeny földsáv húzódik végig, e mögött belső tavak alakultak ki. 

Első írásos említése 985-ből származik, igaz akkor még városnak nyoma sem volt, csupán a vidéket kapta birtokul egy nemes. A település gyors fejlődésnek indult. Egy ideig spanyol uralom alatt állt, de Franciaország megvásárolta a mai Bas Languedoc vidékkel együtt. Ide érkeztek nagy mennyiségben a keleti fűszerek és gyógynövények, ez utóbbiakból a közeli lankákon is bőven termett, s már a XIII. században híre lett Montpellier gyógyszereinek, orvosainak. 1239. október 26-án IV. Miklós pápa bullában engedélyezte, hogy egyetem jöjjön létre, az akkor már működő orvosi, jogi és művészeti fakultások egyesítésével, ezt a bullát a városi archívumban őrzik, s Montpellier egyeteme azzal büszkélkedik, hogy több mint hét évszázada folyamatosan működik, egyedül a világon. Itt folytatta tanulmányait Petrarca és Nostradamus is. Az újkor kezdetén a város nevezetes kereskedelmi központ volt. Bár a vallásháborúk során a város sokat szenvedett, XIV. Lajos korában ismét felgyorsult a fejlődése, mert tartományi főváros lett. A francia forradalom után ismét vesztett szerepéből, egészen a XX. századig csak egyetemének hírneve tartotta fenn iránta az érdeklődést.

Nevezetességei, látnivalói:
  • Place de la Comédie – a belváros központi tere, itt található az Opera 19. századi épülete, valamint egy szökőkút melyet kecses nőalakok ékesítenek, ez a Fontaine des Trois Graces, Étienne Antoine szobrászművész alkotása.
  • Le Vieux Montpellier – az óváros, számos középkori palotával, ilyenek például a Hotel des Trésoriers de France, a mikvé ami, egy zsidó rituális fürdő, a prefektúra épülete az egyik legszebb 17. századi palota melyet de Bouzy bíboros építtette, az előtte álló Cybéle kút is a 18. században készült.
  • Amphithéatre Saint-Come – kupolás csarnoka, XIV. Lajos udvari orvosa adományozta a felépítéséhez szükséges hatalmas összeget az orvosi fakultásnak.
  • Esplanade – egy sétány, 1723-ban építették, számos kút és szobor kapott itt helyet. A sétány egyik végében található a Citadelle, egy erőd melynek alapjait 1624-ben rakták le.
  • Musée Fabre – 1825-ben adományozta a városnak gazdag gyűjteményét François-Xavier Fabre festőművész. A kiállított festmények között vannak Raffaello, Paolo Veronese, Rubens, Ribera és Zurbaran alkotások is.
  • Arc de triomphe – XIV. Lajos diadalíve.
  • XIV. Lajos lovas szobra – 1688-ban készült el, a forradalom idején összetörték, de újjáöntötték, és 1838-ban ismét a helyére került.
  • Jardin des Plantes – az ország legrégebbi botanikus kertje, IV. Henrik rendeletére hozták létre 1593-ban, abból a célból, hogy az orvosi fakultás hallgatói számára gyógynövényeket termesszenek benne. Jelenleg 3000 különböző növénynek ad otthont.
  • Cathédrale St-Pierre – a város egyetlen olyan temploma, amely túlélte a vallásháborúk pusztításait. 1346-1367 között épült V. Orbán pápa adományából. Amikor 1536-ban ide került a püspöki székhely, kibővítették.
  • Faculté de Médecine – a 14. században készült kolostort sokszor átépítették, majd megkapta az orvosi fakultás. Főhomlokzata a 18. században készült. Napjainkban az oktatás túlnyomó része nem itt folyik, itt található az egyetem díszterme valamint az Orvostudományi és Anatómiai Múzeum.
  • Saint Clément Aqueduct – amely a XVIII. században biztosította a város vízellátását, a vezeték 22 méter magas árkádokra épült.

A város körül valóságos kastélygyűrű alakult ki, a 18. század nagy fellendülése idején a gazdag polgárok, kereskedők és az arisztokrácia tagjai egymással vetekedve építettek maguknak kis palotákat. A város nyugati oldalán a Chateau d’Eau, a la Mosson, a l’Engarran, a keleti oldalon a Flaugergues és a la Mogére kastély tartozik a legszebbek közé.

A város sok látványos esemény színhelye, van színpompás karnevál, június végétől július közepéig nemzetközi zenei fesztivál, szeptemberben nemzetközi sportfilm-fesztivál.

Montpellier: Place de la Comédie

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.