Barbados a Karib-térség egy szigetállama, a Kis-Antillák legkeletibb tagja. Az ország neve a spanyol „szakállas férfi” kifejezésre vezethető vissza, és azzal is kapcsolatba hozzák, hogy az itt honos fügefák levelei szakállra emlékeztetnek. 

A Kis-Antillák szigete, északkeleti felén alacsony hegy- és dombvidék fekszik. Legmagasabb pontja, a Mount Hillaby is csak 340 méter. Többi része sík vidék.

A sziget legnagyobb részét korallzátonyok övezik.

Barbados éghajlata trópusi. Egész évben meleg van: 20-32 °C. Az esős évszak júliustól november közepéig tart. Ilyenkor van melegebb, a levegő páratartalma magas. Ez a trópusi viharok időszaka. Barbadost aránylag ritkán sújtják pusztító hurrikánok.

Az első indiánok Venezuela felől érkeztek 350 körül.

Az aravakok és egyéb helybeliek leszármazottai szerint a sziget eredeti neve Ichirouganaim volt. 

Barbados nevének eredete vitatott. A portugálok adták ezt a nevet a sziget felfedezésekor. 

Amikor 1625-ben brit tengerészek partra szálltak a mai Holetown helyén a karibi parton, a szigetet lakatlannak találták.

A brit telepesek 1627–28-as érkezése és a függetlenség 1966-os elnyerése között a sziget szakadatlanul brit uralom alatt állt. Nevezetes, hogy Barbados korán kapott jelentős helyi autonómiát. A képviselőház 1639 óta ülésezik. A kezdeti idők jelentős brit figurája Sir William Courten.

Éveken át tartó békés demokratikus átmenet után Barbados független állam lett a Nemzetközösségen belül 1966. november 30-án. 

Az ország lakossága 276 000 fő, ennek 90%-a fekete, 4%-a fehér, 6%-a pedig ázsiai és egyéb származású. 

Az országban a hivatalos nyelv az angol, de beszélt nyelv még a bajan is.

Az etnikai viszonyokat figyelembe véve a lakosság 80%-a afrikai származású (fekete) és 15%-a mulatt.

Az ország fő bevételi forrása a turizmus. A homokos tengerpart, a korallzátonyok és a luxusszállodák nagy vonzerőt jelentenek.

Az olimpiai játékok során az ország eddig csak egyetlen érmet (bronz) tudott szerezni. A 2000-es sydney-i olimpián az atléta Obadele Tomphson a férfi 100 méteres síkfutásban 3. lett.

A Barbadosi labdarúgó-válogatott eddig még nem ért el kimagasló teljesítményeket.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.