Bora Bora (tahitiul Vava’u) egy sziget Francia Polinéziában a Társaság-szigetek csoportjában. Nevének jelentése tahitiül „elsőszülött”, mivel a legendák szerint az első szigetek között volt, amely kiemelkedett a vízből, és sokáig női uralom alatt állt.

Papeetétől, Tahiti fővárosától 230 km-re, északnyugatra fekszik. A mindössze 29 km² területű szigetet lagúna és korallzátony veszi körül. Hegycsúcsai a Mount Hue (619 m), a Mount Pahia (661 m) és a Mount Otemanu (727 m), melyek egy kialudt vulkán maradványai. Bora Bora mellett még két kisebb sziget is kialakult, Toopuaiti és Toopua. Legjelentősebb települései Vaitape, Motu Toopua és Motu Tevairoa.

A sziget trópusi klímájának két fő szezonja van: a november és április közötti csapadékos szezon, amelyre 27-30 °C átlaghőmérséklet, magas páratartalom, az évi csapadékmennyiség 75%-a és rövid, de heves viharok jellemzők.

A májustól októberig tartó száraz szezont viszont kevés csapadék, szárazabb levegő és valamivel alacsonyabb hőmérséklet jellemzi. Az uralkodó szelek óránként akár 40-60 km-es sebességgel is fújhatnak: a száraz szezon tipikus délkeleti szele a maraamu, a csapadékos szezoné pedig az észak-északkeleti toerau.

Kb. 1100 évvel ezelőtt először a polinéziaiak hódították meg, és számos ősi templomot építettek rajta. Az első európai, Jakob Roggeveen holland felfedező 1722-ben érkezett a szigetre. 1769-ben James Cook kapitány is járt itt, aki feljegyzéseiben „Bola Bolának” hívta e földet.

Az első európai telepes James Connor volt, a Matilda nevű brit bálnavadászhajó 1792-es hajótörésének egyik túlélője. Feleségül vett egy bennszülött nőt, majd a sziget legdélebbi pontján telepedett le, melyet Matilda Pointnak (ma Matira Point) nevezett el.

Bora Bora 1895 óta Francia Polinézia része.

Bora Borát polinéz őslakosok és európai bevándorlók lakják.

Nevezetességei:

  • Otemanu hegy: Bora Bora legmagasabb pontja.
  • Matira pont
  • Lagunárium: a sziget víz alatti élővilágát mutatja be.
  • Második világháborús ágyúk: az ágyúk (7 db) a sziget különböző stratégiai pontjain helyezkednek el. A II. világháború idején a japánok elleni védelemben vették hasznukat.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.