Hivatalossá vált a 2 terabyte kapacitású Kingston pendrive monstrum ára. A 28 százalékos bevezető akcióval együtt is le fog döbbenni, ha megtudja a pontos összeget.

Amint arról írtunk még január elején, a CES-en láthattuk először a gyártó minden eddiginél durvább pendrive-ját. A Kingston DataTraveler Ultimate GT merevlemezeket is megszégyenítő 2 terabyte-os kapacitásával világelső lett, habár ez a dicsőség gyorsan múlik az IT világában. Ára akkor még nem volt ismert, az év elején rendelkezésre állt információk szerint a memóriabizniszben érdekelt vállalat csak februárban rukkol elő a valószínűleg heves csuklást kiváltó számokkal.

2 TB, akár a kulcstartón

Már majdnem véget ért a február, és a Kingston végül tartotta a szavát, kiderült az eszköz ára. Terabyte-onként több mint ezer dollárt kér érte, egészen pontosan 2 273 dollárba (több mint 600 ezer forintba!) kerül a boltokban a Kingston DataTraveler Ultimate GT. Ebből ad most 28 százalék kedvezményt a vállalat, de a bevezetőár még így is 1 625 dollár – közel félmillió forint!

Kinek érheti meg egyáltalán, hogy egy átlagos pendrive árának sokszorosát költse el egy ilyen eszközre? Tömegeknek semmiképp, de létezik az a – meglehetősen szűk – piaci igény, amit a Kingston le akar fedni. Ennyire kis méretben ekkora tárterület, ennyire könnyen használható formában – csak be kell dugni egy USB portba, és máris rendelkezésre áll – másmilyen formában nem érhető el. Ugyan SD-kártya képében a sebesség és a kompakt méret rendelkezésre áll, ekkor azonban a könnyű csatlakoztathatóságról és a nagy kapacitásról kell lemondani.

Pedig akadhat annyira érzékeny információ, mely weben történő tárolása/küldése – adott esetben az igény szerint bevethető digitális titkosítás ellenére – nem elfogadható lehetőség bizonyos emberek számára. Pár (tucat) gigabyte adat offline szállítása nem okoz különösebb gondot az átlagos pendrive-ok számára, de terabyte-os nagyságrendben már komoly kihívást jelent. Kivéve a Kingston Data Traveler GT 2TB-nak; akár tucatnyi 4k-s videó is felkerülhet rá.

Olcsóbb alternatíva

Persze, ha nem kiemelten fontos szempont a kompakt méret, akkor a hordozhatóság, megbízhatóság és gyors adatolvasás/írás feladatára vannak ennél költséghatékonyabb megoldások is. Ilyen például a Samsung T3 SSD-je, aminek még mindig igencsak borsos az ára – 800 dollár (közel negyedmillió forint) 2 terabyte-ért -, de már sokkal elfogadhatóbb, mint cikkünk tárgyának.

forrás: bitport.hu

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.