Santa Cruz de Tenerife az azonos nevű tartomány székhelye és Las Palmas de Gran Canaria mellett a Kanári-szigetek második fővárosa. Lakossága több mint 220 000 fő (2010), és környező településekkel a Kanári-szigetek második legnagyobb településkörzetét alkotja mintegy 423 000 lakossal. A város meghatározó nevezetessége a kikötő, amely egyike az Atlanti-óceán legnagyobb kikötőinek.

A város a tengeri kikötő és a közeli Las Teresitas strandnak köszönhetően népszerű üdülőhely (a strandra a Szaharából hozták a homokot), csodás kilátással és enyhe, szubtrópusi időjárással.

Világhírű Santa Cruz de Tenerife karneválja, amely a Rio de Janeiro-i után a világ második legnagyobb karneválja.

A karneválszezonon kívül a város számos mozit, piacot és galériát kínál a kikapcsolódáshoz. 

Ismert látnivalói a kedvelt sétálóutca, a „Rambla de Santa Cruz” hatalmas fáival, ülőalkalmatosságaival, kávézóival és üzleteivel; a város szívében a Rambla mellett található Santa Cruz bikaviadal-arénája; a város leglátogatottabb bevásárlóutcája a Calle Castillo – ez a Plaza Weyler-től vezet fel egészen a kikötő melletti Plaza de España-ig; az Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción templom tornyát tartják a főváros jelképének; a Plaza del Principe és a Calle Adelantado sarkán található vörös épület a volt dohánygyár, ahol már csak néhány ember sodorja ott a szivarokat (Puros); a 2003-ban megnyitott Auditorio de Tenerife, a kongresszusi és koncertközpont; a Museo de la Naturaleza y el Hombre (Természeti és antropológiai múzeum); és a fővárostól kb. 7 kilométerre található San Andrés halászfalu – itt a San Andrés kastély a spanyol nemzeti emlékmű.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.