Amikor azt mondom, hogy „hagyd abba a gondolkodást”, akkor ebből ne vonj le azonnali következtetést, hiszen valahogy használnom kell a nyelvet. Ezért azt mondom, hogy „hagyd abba a gondolkodást”, de ha belekezdesz ebbe, akkor megint csak lemaradsz a lényegről, mert a dolgot leszűkíted cselekvésre. A „hagyd abba a gondolkodást” csak annyit jelent hogy ne csinálj semmit.

Hagyd, hogy maguktól lenyugodjanak a gondolataid. Hagyd, hogy az elme eltűnjön magától, amikor eljön az ideje. Csak ülj, és nézd a falat egy csendes sarokban, és ne csinálj semmit egyáltalán.

Lazulj el. Oldódj fel. Erőfeszítés nélkül. Ne menj sehova.

Mintha ébren aludnál – éber vagy és ellazult de az egész test alszik. Belül éber vagy, de az egész test mélyen ellazul. A gondolatok maguktól lenyugszanak, nem kell közéjük csapnod, nem kell rendet vágnod közöttük.

Olyan ez, mint amikor egy patak felkavarodik… mit teszel ilyenkor? Beleveted magad és segíted kitisztulni? így csak még jobban felkavarod! Csak ülj le a parton. Várjál. Semmit nem kell tenned, mert bármit teszel, azzal még jobban felkavarod a hordalékot.

Ha valaki keresztülgázol egy patakon és elszáradt levelek hullanak bele és felkavarodik, akkor csak türelemre van szükség. Egyszerűen csak ülj le a patakparton. Csak nézd, elfogulatlanul. És miközben a víz tovább áramlik, magával viszi a lehullott faleveleket, és a hordalék kezd leülepedni, mert nem maradhat fenn örökké.

Egy idő után hirtelen ráébredsz – a patak újra kristálytiszta. Amikor valamilyen vágy jelenik meg az elmédben, a patak felkavarodik. Ezért hát csak ülj nyugton. Ne próbálj semmit tenni.

Japánban ezt a „csak ülést” hívják zazennek; csak ülsz és nem csinálsz semmit. És egy nap megjelenik a meditáció. Nem mintha te csinálnád; magától jött el. És amikor megérkezik, azonnal felismered; mindig is ott volt, csak nem jó irányba néztél. A kincs ott volt melletted, de valami mással voltál elfoglalva: gondolatokkal, vágyakkal, ezer és egy dologgal.

Egyetlenegy dolog nem érdekelt… saját lényed… Minél jobban megérted az elme működését, annál inkább lehetővé válik számodra, hogy ne folyj bele. Minél jobban megérted, hogyan működik az elme, annál inkább lehetővé válik számodra, hogy képes légy zazenben ülni. Vagyis képes leszel csak ülni, ülni és nem tenni semmit, képes leszel hagyni, hogy a meditáció megtörténjen.

Mert az történés.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.